Logo-storre-2.jpg

Hem Villa Lägenhet Resort Transfer Kalender Förfrågan Koh Lanta Kontakt Länkar

 

Rubrik A

NYHET!

Vi välkomnar tre nya områden i vårt program:

Secret Garden

Lanna Lanta

Franks Hill

Ledigt boende se

Kalender!

Resereportage om

Lanta Hideaways

i tidningen Amelia!

Ladda ned

Lanta Hideaways

Vacation App

App Store  

Google Play

Registrera dig för Lanta Hideaways nyhetsbrev


Ön Koh Lanta

 


Koh Lanta ligger 2 timmars resa utanför staden Krabi på Thailands västkust. Koh Lanta Yai heter huvudön som är 27 km lång och 8 km bred. Koh Lanta har ca 20000 invånare och är en del av Krabi-distriktet som består av 52 öar.

Geografin kännetecknas av sträckor av mangrove träsk avbrutet av korallkantade stränder, skrovliga berg och enorma paraplyliknande träd. Tolv av öarna är bebodda och av dessa är fyra lätta att nå: Koh Klang, Koh Bu Bu, Koh Lanta Noi (Lilla Lanta) och Koh Lanta Yai (Stora Lanta). Det finns än så länge bara turister på Koh Lanta Yai, där också de vackra stränderna finns. Koh Lantas Yais västra kust består av sandstränder och mitt på ön löper en bergskam. Östra kusten har inga turisthotell utan bebos av lokalbefolkningen som sysselsätter sig med räkodlingar, gummiplantager, odla cashewnötter och fiske. lantamap1.jpg

Ban Saladan

Ban Saladan på norra spetsen av Ko Lanta Yai, är den största bosättningen på ön och har några färjepirer, utfärdsbutiker, många mysiga restauranger byggda på pålar ut över vattnet, små livsmedelsaffärer, dykfirmor, polisstation, ett hälsocenter och några banker med växlingsservice och gott om butiker som säljer allt man behöver för strandlivet. Roligt är att strosa runt och givetvis också pruta! Pruta ner ungefär en tredjedel av utgångspriset.

Gamla Stan, Ban Koh Lanta

Distriktets huvudstad, Ban Koh Lanta som också kallas Gamla Stan av lokalbefolkningen är belägen på den sydöstra kusten. Där hittar man postkontor, polisstation, brandstation och öns sjukhus liksom en lång pir på den långgrunda kusten. Från piren kan man t.ex. hyra en longtailbåt och ta sig till ex Koh Klang eller Koh Bubu. Ett antal mysiga restauranger finns längs med huvudgatan och även ett antal små butiker. Byn Ban Sangkha-U på Lanta Yais södra spets är en traditionell muslimsk fiskeby. Det tar cirka 30 minuter med bil från Ban Saladan till Gamla Stan och på vägen över ön finns en fin utsiktspunkt med en vy över öarna öster om Koh Lanta.

Stränderna

De fina sandstränderna sträcker sig från norr till söder på öns västsida. Klong Dao Beach, stranden i norr är den allra mest barnvänliga och grunda stranden och där många resorts ligger. Mitt på Klong Dao Beach ligger Southern Lanta Resort där Lanta Sanuk School ligger och ca 400 m norrut ligger Lilla Svenska Skolan.
Söder om denna strand finns först Long Beach med allt från enkla bungalows till lyxresorts. Long Beach har bland annat blivit utsedd till en av världens vackraste stränder med sin ca 3 lång vita sandstrand.

Relax Bay är en egen liten strand söder om Long Beach.
Fortsätter man ytterligare söderut kommer man till Klong Kong Beach med en ännu mer ”relaxad” stämning. Denna strand är dock stenig, till skillnad mot Klong Dao Beach och Long Beach som båda är fantastiska sandstränder.
Söder om Klong Kong finns Klong Nin Beach, som också är en mycket vacker och lugn strand och sedan ytterligare några mindre stränder innan man kommer till Kantiang Bay där lyxresorten Pimalai ligger. Kantiang Bay är i samma klass som Long Beach och absolut värd ett besök.

Människorna

Människorna i distriktet är en blandning av Thai-muslimer och Chao Naam, havszigenare som bosatte sig för runt 100 år sedan. Ungefär 80 % av befolkningen är muslimer och en del är buddister. Befolkningens huvudsakliga sysselsättning är, förutom turismen som växer varje år, att odla gummiträd, cashewnötter, bananer tillsammans med räkodling och lite fiske vid sidan av.

Restauranger

Restauranger finns längs med alla stränderna, längs huvudvägen och inne i byn Saladan. Ofta är restaurangerna längs med huvudvägen mycket billigare. Så vill man prova på det ”riktiga” thailändska köket där en tallrik mat kan kosta från 70 THB, ska man ta sig till en av de många ”hål-i-väggen-ställena” vid huvudvägen. Det går bra att äta även på enklare ställen på Koh Lanta utan större risk för magproblem.

Banker

Det finns två banker i byn Saladan samt en på Klong Dao beach och en på Long Beach och många ATM-maskiner längs med huvudvägen och på hela Koh Lanta.

Postkontor

Ett modernt postkontor finns vid huvudvägen i norra änden av Long Beach.

Internet

De flesta villor och lägenheter har idag eget internet med trådlös WiFi dock med varierande hastighet. De flesta restauranger har också trådlös WiFi. Uppkopplingshastigheten varierar och är ännu inte helt stabil så ibland får man räkna med stunder då ingen uppkoppling finns men detta förbättras dock varje år. Många använder sina Smartphones (olåsta) för internet genom att köpa ett Thai-simkort med internet.

El och vatten

El och vatten kostar ungefär som i Sverige. Air conditions som används för att kyla ner sitt boende är de som förbrukar mest el.

Aktiviteter och utfärder

De flesta som kommer till Koh Lanta åker hit för att stressa av, sola och bada men vill man hitta på saker finns det en hel del att välja på. Koh Lanta har 2 grottor som går att utforska; Mai Kaeo Caves och Tiger Cave. Elefanttrekking finns också på ön med olika turer att välja på. Vill man snorkla kan man t.ex. åka på en fyra-öar-snorkelutflykt där man bland annat besöker Emerald Cave. En annan snorkeltur går till Koh Rok där man också får bekanta sig med öns varaner. Snorklingen på de närliggande öarna runt Koh Lanta är högklassig och är man intresserad av dykning finns det många företag på Koh Lanta som erbjuder olika typer av dykkurser och dagsutflykter.

Några dagar i veckan från morgon till sen eftermiddag är det marknader lite varstans på Koh Lanta. Marknaderna är genuint thailändska och har en helt speciell lukt. Laanta Lanta Festival äger rum i Gamla Stan en helg i mars varje år och är en av årets höjdpunkter på Koh Lanta. Missa därför inte denna festival om Ni besöker Koh Lanta under mars månad.

Trafiken

I Thailand är det vänstertrafik. I Thailand är den största dödsorsaken trafiken och även på Koh Lanta sker det varje år tyvärr en del trafikolyckor. Trafikreglerna är inget thailändarna älskar att följa men numera sker poliskontroller regelbundet med böter som följd. Givetvis är det förbjudet och INTE att rekommendera att köra med alkohol i kroppen och hjälmtvång för föraren existerar även om inte alla följer det.

Sjukvård

Vid huvudvägen ovanför Long Beach finns privatläkarclinicen med Dr. Salarin som har öppet under hög- och peaksäsongen. I byn Phra Ae (Long Beach) finns hälsocenterret Siam International Clinic med läkare. I byn Saladan finns ett lokalt hälsocenter, där en läkare ibland finns på plats under veckodagarna under hög- och peaksäsongen och som klarar de enklare åkommorna. I Gamla Stan finns ett lokalt sjukhus med läkare och är 24-timmars öppet. Är det allvarligare åkommor rekommenderar vi att åka till något av de bättre privata sjukhusen i Phuket, t.ex. Bangkok Phuket Hospital som har sjukvård i världsklass.

Tandläkare

Vid huvudvägen ovanför Klong Dao Beach finns en tandläkarklinik med väldigt hög klass och med väldigt skickliga tandläkare. I Phuket finns Bangkok Phuket Hospital som har en egen tandklinik av mycket hög klass.

Copyright © 2005 Lanta Hideaways. All rights reserved.

Lanta Hideaways reserverar sig för eventuella felaktigheter och förbehåller sig rätten att förändra dessa.